Blogopmaak

Ieder kind is anders, toch?

Iedere ouder wil zijn kind weleens achter het behang plakken. De gebruiksaanwijzing is vaak ver te zoeken. Maar waarom moet iedere ouder het wiel zelf uitvinden? Waarom is er na de babytijd niet wat meer ondersteuning voor ouders?

Help

De meeste ouders kennen dat gevoel. Wat wil mijn kind nu? Het komt nu echt niet uit, hoe maak ik nu een eind aan dit gedrag?

Soms zie je ervaren ouders glimlachen als er een kind van een gestreste ouder op de grond van de supermarkt ligt te krijsen. Een meewarige blik; ik ken dat, ik ben ook door deze fase heen gegaan.

Wil je deze jonge ouder helemaal over de kling jagen, kom dan met opvoedtips hoe dit gedrag voorkomen had kunnen worden. Ongevraagd opvoedadvies wordt zelden in dank afgenomen.

Ja, bij het consultatiebureau, daar kom je voor advies. Maar na de eerste verjaardag van je kind nemen deze bezoekjes snel af en ben je als ouder op jezelf aangewezen. Natuurlijk kun je nog steeds aankloppen bij de instanties van de jeugdgezondheidszorg, maar die drempel is een stuk groter geworden. Er moet wel echt iets aan de hand zijn wil je als ouder die stap willen en ook durven maken.

Waarom moeten ouders leren opvoeden met vallen en opstaan? Dat je je kind niet kan controleren, dat je je peuter echt niet kan dwingen, dat consequent zijn niet betekent dat je strak aan je regeltjes moet vasthouden (omdat je het anders gaat ‘verliezen’), dat je prima interesses kunt stimuleren en dat je wél een goede relatie kan hebben met je puber.


Wees gerust

Gaat er dan veel mis in Nederland? Nee. Het is niet voor niets dat de kinderen in Nederland tot de gelukkigste kinderen van de wereld horen. Nederlandse gezinnen brengen veel tijd samen door en er is veel vrijheid. Kinderen worden hier gehoord en gezien. 

Je moet het als ouder dan ook heel bont maken, wil je je kind beschadigd de wereld insturen. Veilig gehecht zijn is een essentiële voorwaarde voor een gelukkig leven. Om dit tot stand te brengen moet je als ouder, volgens deskundige Frans Schalkwijk, in ongeveer de helft van de interacties met het kind ‘goed reageren’. Je mag dus eigenlijk best veel fouten maken in de opvoeding. Ook de documentaire “De kinderen van Ruinerwold” toont aan hoe flexibel kinderen kunnen zijn. En lukt het je toch om je kinderen compleet te verwaarlozen, dan opent dit mogelijkheden voor een artistiek beroep, als je de biografieën van vele bekende Nederlanders mag geloven tenminste.

Voor de kinderen van de meeste Nederlanders hoeven we ons dan ook geen zorgen te maken. 


Kan iedereen het aan?

Toch groeit de kloof tussen gelukkige en ongelukkige kinderen. Jeugdzorg kan het aantal gevallen moeilijk aan en ook is het aantal kinderen dat in armoede leeft gegroeid.

Er zijn veel ouders die het zelf moeilijk hebben. Die door de dagelijkse beslommeringen niet in staat zijn de juiste keuzes te maken. Zij die gewoon pech hebben en van tegenvaller naar tegenvaller leven en moeite hebben om verder te kijken dan het einde van de week. De kinderen van die ouders moeten we helpen. Allereerst door die ouders te helpen. Geef ze meer begeleiding na de babytijd. Help ze de mogelijkheden te benutten die er zijn om hun kind betere kansen te geven en haal ze uit de armoede. En ja, geef ze ook gewoon de opvoedtips mee. De ‘best practices’, de do’s en don’ts, zodat tenminste zij het opvoeden niet met vallen en opstaan hoeven te leren en de kinderen met evenveel waardigheid en respect worden behandeld. Ieder kind is uniek, maar ieder kind verdient een kindertijd zonder bagage.


 


Sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in een flowchart
door Uit het boek 'Handleiding Kind' 24 mrt., 2024
Hoe zit het met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? Dit artikel gaat in op de belangrijke rol die ouders spelen op het gebied van hechting, het bevorderen van een sterk zelfbeeld en het stimuleren van zelfvertrouwen terwijl kinderen nieuwe sociale ervaringen opdoen. Ontdek hoe sociale ontwikkeling en emotionele ontwikkeling nauw samenhangen. Hoe kun je als ouder via positieve interacties en aanmoediging de sociale en emotionele groei van je kind stimuleren tijdens elk belangrijk ontwikkelingsstadium, van baby's eerste lachjes tot de uitdagende puberteit. Met deze kennis en praktische tips kunnen ouders hun kind op pad zetten naar een gelukkig, zelfstandig en sociaal leven.
Ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol.
door Ronald Goedemondt uit zijn show 'Numero Uno' 06 mrt., 2024
Ronald Goedemondt over ouderschap uit zijn show 'Numero Uno'. Kijk, ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol. Want, dat is wat wij hem geven. En mijn stijl van opvoeden? Montessori met een vleugje Kim Jong-un. Heb je daar wat aan? En een spookhuis boven op je dakterras. Moet je doen, dat is goud. Heb je altijd iets om naar te verwijzen.
Vaderschap
door Theo Maassen uit zijn shows: Zonder Pardon en Met alle respect 03 mrt., 2024
Theo Maassen over vaderschap. Voordat ik kinderen had, toen dacht ik altijd, dat is niks voor mij. En nou heb ik er een en nou weet ik het zeker! Het is niks voor mij man, het is niks voor mij.
door Teksten van Pieter Derks uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw' 03 feb., 2024
Bespiegelingen van Pieter Derks over het vaderschap uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw'.
Vaderschap
door Teksten van Daniel Arends uit zijn shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche' 02 feb., 2024
Fragmenten uit de shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche', waarin Daniel Arends zijn rol als vader tegen het licht houdt.
Beslisboom opvoeden
17 jun., 2023
De 15 opvoedprincipes zijn met elkaar verbonden en vormen in hun interactie een interessant raamwerk voor de do’s and don’ts in de opvoeding.
Het model van situationeel opvoeden
door Sander Hefting 13 mrt., 2022
“Wat is jouw opvoedstijl?”, is soms een wat absurde vraag. Het gesprek moet ook gaan over de ontwikkeling van het kind en de veranderende rol van de ouders daarin. Situationeel opvoeden dus.
selectie cruciale beroepen
door DevelUPment 09 dec., 2021
Welk beroep is dit jaar wederom uitgeroepen tot het meest essentiële beroep?
tegeltjeswijsheden over liegen
door Sander Hefting 17 nov., 2021
Er bestaan veel tegeltjeswijsheden over waarheid en leugens. Eerlijkheid is een algemeen gevierde deugd. Hoe zit dat in de opvoeding?
Share by: