Principes

Media Beeldschermtijd Games Console Internet Sociale Media Smartphone Telefoon Mobiel Mobieltje

Media


Hoe voorkom je een strijd over de hoeveelheid beeldschermtijd? De 15 universele do's & don'ts toegepast om je kind bewust te maken goed met media om te gaan.
1. ZORG VOOR JEZELF
Als je het druk hebt of even niet lekker in je vel zit vind je het soms misschien handig dat je kind zich even zonder jou vermaakt met een telefoon, tv of tablet. Als je meer energie hebt is het leuker om met je kind te spelen, kletsen, voorlezen of andere activiteiten te ondernemen.
2. LOVE IS ALL
Volg je kind in zijn interesse in het gebruik van media op een positieve manier. Kijk eens een YouTube filmpje over een game of app.
3. GEEF HET VOORBEELD
Beperk het gebruik van je mobiel, zeker tijdens het eten en in bijzijn van anderen.
Geef zelf het goede voorbeeld op de sociale media. Leer je kind om respectvol om te gaan met anderen op het internet.
4. EERLIJKHEID
Gun je kind zijn/haar privacy en beschaam dit niet.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen die jonger zijn dan 2 jaar, geen beeldschermen te laten gebruiken.
Voor peuters van 2 tot 5 jaar kun je uitgaan van 10 tot 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
Voor een basisschoolkind is niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag een algemene richtlijn.
De kans op bijziendheid wordt verkleind met de 20-20-2-regel. Kijk na 20 minuten beeldschermtijd altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel of sport tenminste 2 uur per dag buiten.
Maak met oudere kinderen afspraken over een redelijke hoeveelheid beeldschermtijd per dag zodat er genoeg tijd over is voor andere zaken.
Hanteer als gouden regel dat het huiswerk eerst af moet zijn, voordat er met media gespeeld wordt. Spreek ook regels af over het gebruik van de mobiel tijdens het eten en in de slaapkamer.
6. WEES CONSEQUENT
Wen je kind er vanaf het begin aan dat de televisie, computer en tablet zoveel mogelijk op vaste momenten worden gebruikt. Zo voorkom je dat je kind gaat zeuren op andere momenten en niet meer wil stoppen.
7. BELONEN WERKT BETER
Je kunt ook complimenten geven als je kind zich aan een regel houdt. 'Knap hoor dat je al zo goed weet dat je wat je op internet gelezen hebt goed moet controleren of het waar kan zijn.'
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Misschien heb je regels afgesproken; eerst huiswerk afmaken voordat je mag gamen, of niet meer gamen na acht uur ’s avonds. Waarschijnlijk zal je kind vaak zo in het spel opgaan dat het de regels vergeet. Als je het spel onderbreekt leidt dat al snel tot conflicten. Belangrijker is dat je kind weet waarom te veel gamen niet goed is en wat de ‘verslavingsrisico’s’ zijn. Iedere keer als politieagent de regels bewaken is niet fijn.
9. VOORKOM STRAF
(Dreigen met) afpakken van mobiel/iPad/internet toegang werkt averechts.
Probeer niet te controleren uit wantrouwen of angst.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Maak je kind bewust van de effecten van de media en games. Wat kun je er allemaal mee en hoe gebruik je het bewust?
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Maak er geen strijd van hoeveel uren je kind precies achter een beeldscherm zit. Met een klokje je kind onderbreken is voor niemand leuk. Voorkom teveel gebodsregels, maar stimuleer het verlangen iets anders te doen.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Stimuleer creatief gebruik van media, bijvoorbeeld zelf een website maken, een app bouwen of een filmpje maken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hulp te krijgen, bijvoorbeeld bij leren programmeren.
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Maak je kind wegwijs wat het allemaal tegen kan komen op tv, internet, games en op sociale media. Als je kind bewust is van de voor- en nadelen, dan kan het ook meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Dan heb je geen regels meer nodig, hooguit een kort gesprekje af en toe over wat je tegenkomt over media.
14. ONTDEK DE WERELD
Geniet samen van media en praat erover. Heb jij of je kind iets leuks of bijzonders gezien, deel het met elkaar. Op internet, de tv of YouTube is zoveel te zien waar je kind van kan leren. Er is zoveel te ontdekken over de natuur en andere culturen. Verwonder je samen over alle creativiteit die mensen kunnen voortbrengen.
15. HEB GEDULD
Je kunt je kind niet voor altijd beperken. Maak je kind media-bewust, zodat je je kind stukje bij beetje kunt loslaten in het gebruik. Dan gaan ze bij voldoende ander aanbod zich vanzelf verantwoordelijker gedragen.
Share by: