Principes

Veiligheid Verkeer Fiets Auto Straat

Veiligheid in het verkeer


Hoe help je je kind zich veilig in het verkeer te begeven? De 15 universele do's & don'ts toegepast om je kind met een gerust hart aan het verkeer deel te laten nemen.
1. ZORG VOOR JEZELF
Geef prioriteit aan veiligheid in het verkeer. Neem pas deel aan het verkeer als de verlichting het doet, de gordel vast zit, etc. Ook al is je leven erg 'vol', besteed tijd een aandacht aan verkeerseducatie.
2. LOVE IS ALL
Laat je kinderen weten dat ze voor jou het meest dierbare op aarde zijn. Daarom wil je ze voor het gevaar behoeden.
3. GEEF HET VOORBEELD
Geef het voorbeeld met goede fietsverlichting, uitkijken, stoppen bij rood licht, gordel om, niet te hard rijden, geen alcohol achter het stuur,….
4. EERLIJKHEID
Stimuleer dat je kind eerlijk vertelt wat er gebeurd is in het verkeer. Als je zelf te fel reageert op een incident zal je kind de volgende keer misschien niet meer delen wat hem/haar overkomen is. Complimenteer dat je kind eerlijk is, en vraag vervolgens wat het had kunnen doen om het incident te voorkomen.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
De veiligheidsregels zijn er voor jou. Maak duidelijk aan je kind dat de regels er zijn om ongelukken te voorkomen. Maak je kind bewust van de gevaren. Leg bijvoorbeeld uit waarom je je hand uit moet steken. Waarom is het gevaarlijk om in de dode hoek van een vrachtauto te fietsen. En dat als je geen gordel draagt in de auto je bij een botsing door de voorruit vliegt. Zelfs met lage snelheid.
6. WEES CONSEQUENT
Door consequent de regels voor te doen en uit te leggen ontstaat er een vanzelfsprekendheid. Denk niet dat je kind het begrijpt als je zelf een verkeersregels overtreedt en zegt dat dit een uitzondering is. Geef altijd het goede voorbeeld!
7. BELONEN WERKT BETER
Geef een compliment als je kind zelf aangeeft dat bijvoorbeeld de fietsverlichting het niet meer doet.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Veiligheid is eigenlijk een van de weinige onderwerpen die je zelden moet negeren. Als je kind iets wil proberen, bijvoorbeeld fietsen zonder handen aan het stuur, bewaak dan wel of de omgeving hiervoor geschikt is.
9. VOORKOM STRAF
De reden om je aan de regels houden in het verkeer is niet om geen boetes te krijgen. Zeg als ouder dan ook nooit: 'Als je dit of dat niet doen, kan de politie je wel een x euro boete geven'. Als je kind de link legt tussen verkeersboetes en overtredingen zal het snel leren dat er zelden een boete volgt als het door rood rijdt, appt op de fiets, .... Maak duidelijk dat het niet gaat om het voorkomen van boetes, maar om het voorkomen van ongelukken.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Laat je niet beïnvloeden door wat andere ouders vinden. Laat bijvoorbeeld je kind met een helm fietsen als je hersenletsel bij een val van je jonge kind wil voorkomen. Durf de norm te zetten voor andere ouders als het gaat om verkeerveiligheid.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Wat doe je als je kind zich onveilig gedraagt in het verkeer? Reageer niet boos, maar probeer te luisteren. Je kind begrijpt best waarom veiligheid belangrijk is. Erken je kind en bespreek eventuele alternatieven. Kijk of je je kind verantwoordelijkheid kunt geven om zelf te verzinnen hoe het dan wel veilig kan.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Hoe gaaf is het als je kind zelf 'uitvindingen' bedenkt om de veiligheid in het verkeer te bevorderen. Een fietsbel die je waarschuwt, een jas die ook een fiets-airbag is,… Brainstormen met je kind is geweldig en misschien wakker je een vuurtje aan...
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Zelfstandigheid in het verkeer is belangrijk voor kinderen. Door bijvoorbeeld elke dag lopend of fietsend naar school te gaan, leert je kind hoe het in gevaarlijke verkeerssituaties moet reageren. Om te kijken of je kind zelfstandig kan fietsen, kun je op verschillende dingen letten. Bijvoorbeeld wat voor type je kind is, hoe druk het verkeer is en hoeveel fietservaring je kind heeft. Oefen samen met je kind in het verkeer. De meeste kinderen kunnen pas na een aantal jaren zonder volwassene een route fietsen.
Laat je kind zelf nadenken over de risico's in het verkeer.
14. ONTDEK DE WERELD
Kijk of je samen met je kind kunt fietsen als je een leuk uitje hebt. Op de fiets naar de kinderboerderij, het zwembad, …
15. HEB GEDULD
Het moet vanzelfsprekend zijn dat je kind zich aan de regels houdt. Niet vanwege de regels zelf en de handhaving daarop, maar vanwege de veiligheid van je kind en de ander. Als dat voor iedereen duidelijk is zou er geen handhaving nodig zijn.
Share by: