Principes

Intelligentie School Huiswerk Leren

Leren


Hoe help je je kind met leren en school, zonder dat je daar de hele tijd achteraan hoeft te zitten? De 15 universele do's & don'ts toegepast.
1. ZORG VOOR JEZELF
Neem de tijd om je kind te helpen met school als het daarom vraagt. En je leert er zelf ook weer van.
2. LOVE IS ALL
Waarschijnlijk kan je ene kind makkelijker leren dan het andere kind. Trek dit kind niet voor. Kijk naar alle talenten van je kinderen en waardeer het evenveel.
3. GEEF HET VOORBEELD
Geef het voorbeeld dat kennis opdoen leuk is en je er beter van wordt. Als je zelf interesse toont voor onderwerpen stimuleert dat je kind.
4. EERLIJKHEID
Met de online apps kun je de voortgang van je kind op school volgen. Vertel eerlijk of en wat je precies bekijkt. Ga je kind niet uittesten of het zelf wel alles vertelt. Prijs je kind als het de waarheid vertelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het jammer dat je weer te laat op school was, maar ik vind het erg fijn dat je er eerlijk over bent.'
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Je kind heeft allerlei bezigheden. Sport, vrienden, gamen en andere hobby's. Maak duidelijk dat school altijd de eerste prioriteit heeft.
6. WEES CONSEQUENT
Spreek met je partner over jullie verwachtingen rondom de schoolprestaties van je kind. Je kind weet beter waar het aan toe is als jullie op dezelfde lijn zitten.
7. BELONEN WERKT BETER
Je kind moet zich uiteindelijk zelf belonen door zijn/haar best te doen op school. En sommige kinderen leren nu eenmaal makkelijker dan andere.
Geef vooral complimenten voor het gedrag en niet voor het resultaat.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Een onvoldoende omdat je kind zich niet goed voorbereid had op de toets? Maak dit een leermoment voor je kind zelf en voorkom dat jij daar op blijft hameren.
9. VOORKOM STRAF
Als je kind gestraft wordt door school, geef er dan geen straf bovenop. Aan de andere kant moet je ook het gezag van de school niet ondergraven. Zoek contact met de leerkracht als dat nodig is.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Vertel je kind dat school veel makkelijker is als je kind het huiswerk netjes bijhoudt. Een achterstand is soms moeilijk weer in te halen.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Je kind dwingen het huiswerk te maken is niet leuk en het huiswerk wordt er ook zeker niet leuker van. Help je kind om 'eraan toe' te zijn. Afwisseling tussen ontspanning en inspanning werkt het beste.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Probeer bij je kind te ontdekken wat het leuk vindt en haak daarop in. Kijk samen bijvoorbeeld naar een geschiedenisfilm. Ook een rolmodel kan helpen om een vak leuker te vinden. Een Franse zanger, een klimaatactivist voor aardrijkskunde, een sporter voor gym, …
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Je kind leert niet voor jou maar voor zichtzelf. Ga niet je kind controleren of het zijn/haar huiswerk wel maakt, of het de juiste boeken meeneemt naar school, of het op tijd vertrekt. Help alleen in het begin bijvoorbeeld bij het plannen van huiswerk, voor opdrachten op school en hoe je kunt leren voor een proefwerk. Laat je kind het zelf doen en zelf ondervinden wat een prettige manier van plannen en leren is.
Hoe ouder een kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheid het kan dragen.
14. ONTDEK DE WERELD
Naast aanleg, heeft wat je thuis doet heeft ook invloed op je kind. Activiteiten als voorlezen, uitstapjes maken, gezelschapsspelletjes doen en op de computer werken, zijn goed voor de denkontwikkeling van je kind. Je kind leert dus ook veel buiten school om. Leg uit hoe dingen werken. Bezoek culturele activiteiten en ga de natuur in.
15. HEB GEDULD
Er zijn verschillen in het tempo waarin de hersenen van kinderen zich ontwikkelen. Je kind kan een laatbloeier zijn waardoor het kind nog niet toe is aan het leren van bepaalde vaardigheden die worden aangeboden. Aanleg speelt bij intelligentie een rol, maar ook de manier waarop jij als ouder je kind in alledaagse situaties in en om het huis uitdaagt om na te denken.
Het komt allemaal goed. Je bent nooit uitgeleerd, maar ooit weten ze wel hoe ze voor zichzelf het beste iets nieuws kunnen oppakken.
Share by: