Principes

Huishouden Klusje Koken Schoonmaken Opruimen

Meehelpen in het huishouden


Hoe maak je meehelpen in het huishouden vanzelfsprekend? De 15 universele do's & don'ts toegepast.
1. ZORG VOOR JEZELF
Als je zelf geen tijd neemt voor het huishouden, of er geen zin in hebt, dan zal je kind dit direct zien. Je kind gaat er vervolgens ook geen zin in hebben en blijft het klusje een 'moetje'.
2. LOVE IS ALL
Bij kinderen wordt een positief zelfbeeld opgebouwd wanneer ze steeds bevestiging krijgen dat ze aardig gevonden worden en de moeite waard zijn.
Een kind met een positief zelfbeeld zal je eerder uit zichzelf helpen met een huishoudelijk klusje.
3. GEEF HET VOORBEELD
Geef zelf het goede voorbeeld door te laten merken dat een opgeruimd huis fijn is. Ruim ook de spullen van een ander op zodat je laat zien dat elkaar helpen het makkelijkste is.
4. EERLIJKHEID
Sommige klusjes vind niemand leuk. Dat is ook niet erg. Lach erom en laat zien dat die ook gewoon gedaan moeten worden.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Maak duidelijk dat het fijn is om samen in een opgeruimd huis te wonen en dat het leuk is om iets voor elkaar te doen. Als je dat principe kunt overbrengen is het een kwestie van tijd voor je kind gaat meehelpen.
6. WEES CONSEQUENT
Zorg voor regelmaat. Als je bijvoorbeeld na het eten altijd de vaatwasser inruimt, zal je kind dat overnemen en het zelf ook gaan doen.
7. BELONEN WERKT BETER
Als je kind je helpt is het goed dat je dat benoemt en positief waardeert.
Je kunt je kind ook aandacht geven als beloning door iets met hem of haar te gaan doen: 'Je hebt de tafel netjes opgeruimd. Zullen we een spelletje doen?'
Materiële beloningen werken vaak averechts.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Pubers zijn nog niet ingesteld op opruimen, maar gaan van het één naar het ander. Relativeer en maak er grappen over. Zo laat je wel weten dat je liever hebt dat je kind niet alles laat slingeren.
9. VOORKOM STRAF
Voorkom dat je een huishoudelijke klus als straf oplegt. Want als die connectie wordt gelegd zal je kind later dat klusje minder snel uit zichzelf gaan doen.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Vertel wat prettig is voor het gezin. Leg uit hoe je de vaatwasser inruimt (je partner en kind doen het vast helemaal anders, maar dat is prima). Leg uit hoe de wasmachine, koffiezetter, bladblazer en weet ik wat werkt. Je kind gaat het vast een keer oppikken.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Sommige ouders maken een schema met klusjes voor de kinderen. Op maandag Emma de vaatwasser, op dinsdag Thomas tafeldekken etc. Hiermee maak je een klusje een verplichting en daardoor zal je kind dit minder snel uit zichzelf gaan doen.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Maak het interessant. Als je zelf koken leuk vindt, en je kookt gevarieerd en weet er ook nog iets over te vertellen, dan kan de vonk zo op je kind overslaan. Voor je het weet maakt je kind het kerstmenu. Een ander voorbeeld is tuinieren. Experimenteer in de tuin en betrek je kind erbij. Wellicht dat je straks een botanicus in huis hebt.
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Kinderen leren er veel van als ze regelmatig meehelpen in de huishouding. Ze krijgen gevoel voor verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Dat zijn allemaal dingen waar ze later in hun leven plezier van hebben. Als iedereen in het gezin bepaalde klusjes doet, heb je samen bovendien meer tijd om leuke dingen met elkaar te doen.

Kijk wat ze aankunnen. Het uitgangspunt blijft natuurlijk wel dat jij verantwoordelijk bent voor de zorg.
14. ONTDEK DE WERELD
Zoveel culturen, zoveel gewoontes qua eten en drinken. Ook kunnen de gebruiken in het huishouden afwijken. Hoe leuk is het om met je kind het eens anders te doen dan je gewend bent.
15. HEB GEDULD
Het komt allemaal goed. Ooit zullen ze echt meehelpen in het huishouden. Houd het leuk en gebruik humor.
Share by: