Principes

Geld Zakgeld Financien

Omgaan met geld


Hoe help je je kind verantwoordelijk om te gaan met geld? De 15 universele do's & don'ts toegepast op weg naar eigen financiele zelfstandigheid.
1. ZORG VOOR JEZELF
Financiële zorgen kunnen erg stressvol zijn, wat weer invloed heeft op hoe je op je kind reageert. Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt.
2. LOVE IS ALL
Geef je kinderen evenveel aandacht en zorg dat je ook zakgeld, kleding en andere uitgaven een beetje eerlijk verdeeld naar verhouding van de leeftijd.
3. GEEF HET VOORBEELD
Je bent zelf het voorbeeld hoe je met geld omgaat. Geef het voorbeeld met principes zoals:
- Eerst sparen voordat je een niet noodzakelijke grote uitgave gaat doen.
- Bij het boodschappen doen, keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.
- Hoe organiseer je geldzaken en hou je het overzicht.
4. EERLIJKHEID
Geld is nooit gratis. Kinderen moeten leren dat bijvoorbeeld het geld uit de geldautomaat eerst eerlijk is verdient en niet oneindig is. Je hoeft jouw hele financiële situatie niet met je kind te delen. Je hebt ook recht op je privacy richting je kind. Maar wees wel eerlijk over wat je wel vertelt.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Wees duidelijk over de regels rondom zakgeld ed. Leg uit hoe jij de hoogte daarvan bepaalt. Breng ze het principe bij van hoe je een bepaalde periode met een vast budget om moet gaan. Deel ook je uitgangspunten over wat jij als ouder/verzorger betaalt (uitgaven zoals bijvoorbeeld voedsel/schoolzaken/) en wat je kind zelf moet betalen. Maak ook afspraken over alles daartussenin (computer/telefoon/hobby's/extra's...)
6. WEES CONSEQUENT
Wees consequent in de regels wat je als ouder/verzorger betaalt en wat je kind zelf moet betalen. Het is misschien makkelijk je kind iets te geven wat het erg graag wil hebben, maar daar leert je kind niet van om behoeftes uit te kunnen uitstellen. Je mag je kind natuurlijk best een financiële meevaller gunnen, maar dan het liefst niet omdat je kind erom vraagt.
7. BELONEN WERKT BETER
Kinderen gaan langzamerhand ook zelf nadenken hoe ze extra geld kunnen verdienen. Geef je kind complimenten voor ondernemerschap. Hou wel in de gaten dat het verantwoord is.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Kinderen kopen ook weleens iets verkeerds. Als ouder wil je je kind graag beschermen. Maar leren omgaan met geld betekent ook dat je fouten mag maken. Je kind kan beter als het jong is een miskoop doen, dan dat het later fouten maakt. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter, omdat het om grotere bedragen gaat.
9. VOORKOM STRAF
Zakgeld is een leermiddel en geen middel om te straffen en te belonen. Als jullie een bedrag hebben afgesproken, moet je kind daarvan op aan kunnen. Er hoeven dus geen klusjes of ‘goed gedrag’ tegenover te staan.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Kinderen moeten de vrijheid krijgen om te kopen wat ze willen van hun zakgeld. Je kunt ze wel helpen goede keuzes te maken en ze bijvoorbeeld te informeren over de invloed van reclame. Leer ze dat ze alleen geld uitgeven aan dingen die ze zélf leuk of belangrijk vinden.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Vraagt je kind om meer zakgeld? Klaagt je kind dat anderen meer krijgen? Ga het gesprek aan in plaats van direct nee te zeggen. Vraag je kind om uit te leggen waarom hij of zij dit nodig vindt. Refereer naar de Nibud richtlijn en kijk ook samen of jullie regels over wie wat betaalt moeten worden aangepast.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Als je kind met zijn/haar hobby ook nog geld kan verdienen is dat natuurlijk erg leuk. Bijverdienen mag al vanaf 13 jaar. Let er wel op dat kinderen maar beperkt mogen werken. Bescherm je kind tegen teveel enthousiasme.
13. VERANTWOORDELIJKHEID
In plaats van zelf de kleding van je kinderen te betalen, kun je ook overgaan om kleedgeld te geven per maand. Doe dit alleen als je kind daar echt aan toe is en het ziet als een leuke eigen verantwoordelijkheid.
Maak afspraken wat wel er niet van mag/moet worden betaald. Bijvoorbeeld alleen kleding, maar dat je als ouder zelf nog de winterjas en/of de schoenen betaalt. Je kunt ook vragen of ze een kleine administratie ervan bijhouden (bonnetjes bewaren), zodat ze leren inzien hoe ze per maand met het kleedgeld uitkomen. Een aparte betaalrekening hiervoor kan natuurlijk ook.
14. ONTDEK DE WERELD
Als je kind 18 jaar wordt, verandert er financieel veel voor je kind. Het is namelijk volgens de wet meerderjarig en zelf financieel verantwoordelijk. Het is goed om samen de geldzaken door te nemen. Help je kind op weg om inzicht te krijgen in de eigen financiën en daar de verantwoordelijkheid voor te nemen.
15. HEB GEDULD
Het komt allemaal goed. Ooit zullen ze echt hun eigen geld verdienen.
Share by: