Principes

Verslaving


Hoe voorkom je een verslaving? De 15 universele do's & don'ts toegepast rondom roken, drugs en alcohol.
1. ZORG VOOR JEZELF
Als je kind verslaafd is levert dat veel zorgen op. Zoek af en toe afleiding en zoek steun bij de juiste instanties.
2. LOVE IS ALL
Jouw invloed is het grootst als je een goede verstandhouding met je kind hebt.
Luister goed naar wat je kind te zeggen heeft. Geef altijd eerst je onvoorwaardelijke liefde zonder adviezen, preken of andere consequenties.
3. GEEF HET VOORBEELD
Kinderen van ouders die roken, gokken, drugs gebruiken of drinken hebben zelf ook een grotere kans op een verslaving.
Rook niet in bijzijn van kinderen, ook niet door bezoek.
Verheerlijk het niet. Voorkom dat je de indruk wekt dat het alleen met alcohol gezellig kan worden.
Tot de prepuberteit ben je zelf het allerbelangrijkste voorbeeld voor je kind en is de invloed van de omgeving buiten je gezin minder groot.
4. EERLIJKHEID
Zorg dat je eerlijk met elkaar over van alles kunt praten.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Volg de wet rondom alcohol, tabak, drugs en gokken.
Uit onderzoek weten we dat praten met je kind en regels stellen werkt als je wilt voorkomen dat je kind begint met roken en drinken.
6. WEES CONSEQUENT
Wees duidelijk in de regel: niet roken en geen alcohol tot 18 jaar, thuis niet én buitenshuis niet. Ook niet even af en toe een slokje proeven of een glaasje meedrinken tijdens gelegenheden.
7. BELONEN WERKT BETER
Prijs je kind als je kind het eerlijk toegeeft. En geef je kind complimenten als je kind het lukt om het een dagje niet te doen.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Met elkaar in gesprek blijven is belangrijker dan hard optreden als je kind over de schreef gaat. Keur het af, maar laat het onderwerp soms even rusten en geef aan dat je er later verder over wilt praten. Straf je kind niet voor experimenteren, maar praat er juist samen over.
9. VOORKOM STRAF
Sommige ouders maken een niet-rokenafspraak met hun kind. Het kind krijgt dan een beloning als het voor een bepaalde leeftijd niet gerookt heeft (bijvoorbeeld rijlessen). Eigenlijk is dit een verkapte dreiging van een straf. 'Als je rookt, dan gaan wij je rijbewijs niet betalen.' Het blijkt dat deze afspraken vaak niet helpen.
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Leg de reden van de wet en de NIX18-afspraak uit. Alcohol voor jongeren is extra slecht omdat het de ontwikkeling van de hersenen afremt. Voor kinderen zijn lange termijn gevolgen vaak lastig te overzien, laat staan ernaar te handelen.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Jouw invloed is het grootst als je een goede verstandhouding met je kind hebt; als je aardig en eerlijk met elkaar over van alles kunt praten.
Ga het gesprek niet aan als je bijvoorbeeld boos bent of als je kind terugkomt van een feestje. Maak er geen kruisverhoor van en praat er ook niet over als er anderen bij zijn. Kies liever een rustig moment uit. Probeer goed te luisteren naar wat je kind te zeggen heeft en vraag niet te veel door. Je mag bezorgd zijn, maar probeer wel open en belangstellend te zijn.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Praten over toekomstdromen of rolmodellen kunnen soms helpen. Een stap op weg naar die droom is de verslaving te behandelen. Ga samen naar de huisarts of een andere hulpinstantie rondom verslavingszorg.
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Om een verslaving te stoppen moet de persoon zelf gemotiveerd zijn om het aan te pakken. Door zelf doelen te stellen en kleine succesjes te halen ontstaat er zelfvertrouwen en kunnen kleine stappen worden gemaakt.
14. ONTDEK DE WERELD
Al je kind verslaafd is levert dat veel stress op. Maar probeer ook de leuke kanten van je kind te zien. Blijf samen dingen doen en misschien groeit daar iets uit wat jullie beide afleiding kan geven.
15. HEB GEDULD
Een verslaving gaat nooit vanzelf over. Aan de andere kant is je kind ook niet meteen verslaafd als het veel games speelt of een keer drugs gebruikt. Toch zijn sommige kinderen vatbaarder voor verslaving, zeker als er nog andere problemen spelen. Bij het gebruik maken je hersenen dopamine aan en deze beloning zorgt ervoor dat je kind steeds meer wil. Ook zijn de stoffen in sigaretten zeer verslavend.
Zoek hulp als je kind zich anders gaat gedragen en de verslaving andere activiteiten in de weg gaan zitten.
Share by: