Principes

Spelen Inleven Delen Speelgoed

Spelen


Hoe help je je kind met spelen? De 15 universele do's & don'ts toegepast om je kind spelenderwijs de wereld te laten ontdekken.
1. ZORG VOOR JEZELF
Als je jezelf fit voelt is het leuker om met je kinderen te spelen.
2. LOVE IS ALL
Als je kind heeft verloren bij een spelletje dan heeft je kind een luisterend oor nodig om de gevoelens kwijt te kunnen.
3. GEEF HET VOORBEELD
Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien hoe jij speelt, deelt, met een verloren spel en met andere mensen omgaat.
Zeg als je verliest, bijvoorbeeld: "Jammer, maar ik vond het wel gezellig!"
4. EERLIJKHEID
Kinderen die graag willen winnen en complimenten krijgen voor de prestatie kunnen ook wel eens proberen vals te spelen. Keur het af maar word niet boos. Laat je kind zich proberen te verplaatsen in de andere speler.
5. JE REGELS EN PRINCIPES
Van spelletjes met regels leren kinderen dat regels erbij horen en dat het samen leuker is om je aan de regels te houden.
6. WEES CONSEQUENT
Je kunt een regelmaat aanbrengen in wanneer je met je kind speelt, bijvoorbeeld altijd na het eten. Dat vergroot de voorspelbaarheid voor je kind. Het heeft iets om naar uit te kijken en zorgt ervoor dat je kind er minder om vraagt op andere momenten die je misschien minder goed uitkomen.
7. BELONEN WERKT BETER
Prijs je kind als het een tijdje alleen speelt, samenspeelt, iets deelt en goed tegen verlies kan. Geef je kind complimentjes geven voor inspanningen en niet voor prestaties.
Met je kind een spelletje doen is natuurlijk ook een mooie beloning voor je kind.
8. MAAK ER GEEN ISSUE VAN
Ieder kind wordt weleens boos bij het verlies van een spelletje. Keur het af maar maak er geen issue van. Hopelijk kunnen jullie er daarna samen om lachen: 'Weet je nog dat je toen het hele bord omgegooid had?'
9. VOORKOM STRAF
Probeer te voorkomen dat je waarschuwing als dreiging of zelfs chantage overkomt. Dus niet: ‘Als je dit niet doet dan…mag je niet spelen, ...’. Maar: ‘We hebben afgesproken dat …..’
10. WAT VERWACHT JE WEL?
Benadruk wat je kind goed doet tijdens het spel en niet wat je kind niet goed doet.
11. GEEN MACHTSSTRIJD
Als je kind het moeilijk vindt om te delen, is het niet verstandig om het te dwingen toch spullen te delen.
12. STIMULEER EEN PASSIE
Iedere passie begint bij een spel. Het ontdekken van iets nieuws door het uit te proberen. Bied mogelijkheden voor je kind om nieuwe ontdekkingen te doen.
13. VERANTWOORDELIJKHEID
Vanaf een jaar of 3 kun je je kind de kans geven om eenvoudige probleempjes zelf op te lossen. Spelen is dé manier om je kind uit te laten zoeken wat werkt en wat niet. Zeker als je kind tijdens het spelen inziet dat er meerdere manieren zijn om iets op te lossen, dan stimuleert dat het vertrouwen om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.
14. ONTDEK DE WERELD
Breng je kind in contact met allerlei verschillende kinderen, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal. Zo leren ze dat iedereen anders is.
15. HEB GEDULD
Misschien zou je willen dat je kind zich wat vaker zelf bezig kan houden.
Hoelang een kind alleen kan spelen hangt af van de leeftijd. Een kleuter houdt erg van afwisseling en heeft er moeite mee om lang achter elkaar alleen bezig te zijn, een halfuur is lang voor een kleuter. Oudere kinderen kunnen dat veel beter, zeker als ze iets doen wat ze boeiend vinden, zoals computerspelletjes of knutselen. Hoe en hoelang kinderen spelen is ook afhankelijk van hun temperament. Sommige kinderen willen veel bewegen, houden van wilde spelletjes en spelen het liefst buiten. Andere kinderen spelen liever in een rustige omgeving of kunnen uren lezen. Ieder kind is anders en daar pas je je verwachtingen en de omgang met je kind op aan.
Share by: