Blogopmaak

Het meest essentiële beroep van het jaar

Welk beroep is dit jaar wederom uitgeroepen tot het meest essentiële beroep?

Cruciale beroepen

Diverse eindejaarslijstjes geven in december weer de mogelijkheid terug te blikken op het afgelopen jaar. De organisatie DevelUPment keek naar de meest cruciale beroepen van het afgelopen jaar. De onmisbare beroepen zijn op een rijtje gezet, waaruit een winnaar naar voren is gekomen.


Analyse

De verschillende sectoren zijn geanalyseerd en geëvalueerd. Een aantal vragen waren leidend in de rangschikking, waaronder:

  • Vraagt het beroep een continue bezetting? Wat gebeurt er als de beroepsgroep in kwestie gaat staken? 
  • Wat is het maatschappelijk effect als dit beroep helemaal wegvalt? Kan zonder deze beroepsgroep de samenleving nog wel draaiende worden gehouden?


In de analyse zijn de volgende sectoren en daarbij behorende vitale processen meegenomen:

  • Zorg
  • Onderwijs
  • Vervoer
  • Voedselketen
  • Energie
  • Kinderopvang
  • Informatievoorziening
  • Cultuur
  • Hulpdiensten


Uitslag van het onderzoek

Wederom is dit jaar het beroep ‘moeder’ uitverkozen tot het meest essentiële beroep in de samenleving. Zij speelt in alle bovengenoemde sectoren een vitale rol. Op de volgende gebieden eindigde het beroep moeder zelfs op nummer één: zorg, vervoer, voedsel, warmte, opvang, informatie en hulp.  Opvallend is dat het beroep vader ieder jaar weer iets hoger scoort.


Het effect op de samenleving als de beroepsgroep Moeders gaat staken heeft DevelUPment niet volledig kunnen doorrekenen. Er zijn wel signalen dat wanneer moeders af en toe een dagje staken dit zelfs een positief effect teweeg kan brengen. Allereerst voor het welbevinden van de moeder zelf. En indirect heeft een evenwichtige ouder weer een positieve invloed heeft op het welzijn van de kinderen. Het belang van een continue bezetting blijkt vooral afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Hoe ouder de kinderen, hoe minder relevant dit is.

Het is wel overduidelijk bewezen dat wanneer de beroepsgroep Moeders helemaal zou wegvallen, de samenleving niet kan overleven. Nederland zal na drie generaties zijn uitgestorven.


Functie-eisen 

Uit het onderzoek blijkt dat het beroep ‘moeder’ een aantal zware functie-eisen kent. Onderstaand een niet uitputtende lijst:

  • 7 dagen per week beschikbaar, gemiddeld 110 uur per week;
  • geen pauzes, lunch pas nadat de junior compagnon heeft gegeten;
  • uitstekende onderhandeling- en sociale vaardigheden;
  • geschoold in geneeskunde, psychologie en kookkunst;
  • kunnen opereren in een chaotische omgeving;
  • geen vakanties. Tijdens feestdagen neemt de werkdruk toe.


Salarisperspectieven

Overweeg je binnenkort te starten in dit beroep, let er dan wel op dat dit de minst betaalde baan ter wereld is. Je zou verwachten dat het meest cruciale beroep ook de beste salarisvooruitzichten kent. Het startsalaris voor de beroepsgroep Moeder is 0 EUR. De kosten zijn daarentegen hoog. Het Nibud heeft als richtlijn aangegeven dat een tweeoudergezin circa 25% van het netto besteedbare inkomen kwijt is aan twee kinderen. Uitgaande van het modale netto besteedbare inkomen, komt de rekensom uit op bijna €130.000 voor twee kinderen over de eerste 18 jaar. 


Uit ons onderzoek is ook gebleken dat de hoeveelheid ervaring niet van invloed is op de salarisschaal. Zelfs na 18 jaar ervaring blijft het loonstrookje leeg. Daarbij komt dat het accepteren van een baan als ‘moeder’ vaak nog steeds negatieve gevolgen heeft voor je positie op de arbeidsmarkt. Voor vaders geldt dit nauwelijks. Ook daalt het uurloon van het werk buiten het moederschap met 13 procent (bron: onderzoek Centraal Planbureau (CPB), Rellstab en Rabaté).


Felicitaties

DevelUPment feliciteert alle moeders met deze uitverkiezing tot het meest essentiële beroep van het afgelopen jaar.

Alle winnaars krijgen automatisch bericht als dit nieuws hen bereikt. 


Moeders aller landen, gefeliciteerd!


Op naar gelijke beloningen, het tegengaan van een inkomensdaling na moederschap en een betere verdeling van werk en zorgtaken!



DevelUPment publiceert content met een missie en een knipoog. Het houdt zich, naast het schrijven van dergelijke berichten, bezig met het uitgeven van boeken. Het meest recente boek ‘Handleiding Kind’ is een uitstekende ondersteuning voor mensen in de beroepsgroep Moeder of Vader. Het geeft praktisch aanwijzingen op allerlei gebieden tijdens het grootbrengen van kinderen van 0 – 18 jaar, in een ludieke vormgeving van een gebruiksaanwijzing.

DevelUPment 


Sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in een flowchart
door Uit het boek 'Handleiding Kind' 24 mrt., 2024
Hoe zit het met de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? Dit artikel gaat in op de belangrijke rol die ouders spelen op het gebied van hechting, het bevorderen van een sterk zelfbeeld en het stimuleren van zelfvertrouwen terwijl kinderen nieuwe sociale ervaringen opdoen. Ontdek hoe sociale ontwikkeling en emotionele ontwikkeling nauw samenhangen. Hoe kun je als ouder via positieve interacties en aanmoediging de sociale en emotionele groei van je kind stimuleren tijdens elk belangrijk ontwikkelingsstadium, van baby's eerste lachjes tot de uitdagende puberteit. Met deze kennis en praktische tips kunnen ouders hun kind op pad zetten naar een gelukkig, zelfstandig en sociaal leven.
Ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol.
door Ronald Goedemondt uit zijn show 'Numero Uno' 06 mrt., 2024
Ronald Goedemondt over ouderschap uit zijn show 'Numero Uno'. Kijk, ouderschap is hartstikke leuk, maar het is ook niet te doen, zonder alcohol. Want, dat is wat wij hem geven. En mijn stijl van opvoeden? Montessori met een vleugje Kim Jong-un. Heb je daar wat aan? En een spookhuis boven op je dakterras. Moet je doen, dat is goud. Heb je altijd iets om naar te verwijzen.
Vaderschap
door Theo Maassen uit zijn shows: Zonder Pardon en Met alle respect 03 mrt., 2024
Theo Maassen over vaderschap. Voordat ik kinderen had, toen dacht ik altijd, dat is niks voor mij. En nou heb ik er een en nou weet ik het zeker! Het is niks voor mij man, het is niks voor mij.
door Teksten van Pieter Derks uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw' 03 feb., 2024
Bespiegelingen van Pieter Derks over het vaderschap uit zijn show 'Zo Goed Als Nieuw'.
Vaderschap
door Teksten van Daniel Arends uit zijn shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche' 02 feb., 2024
Fragmenten uit de shows: 'De Zachte Heelmeester' en 'Carte Blanche', waarin Daniel Arends zijn rol als vader tegen het licht houdt.
Beslisboom opvoeden
17 jun., 2023
De 15 opvoedprincipes zijn met elkaar verbonden en vormen in hun interactie een interessant raamwerk voor de do’s and don’ts in de opvoeding.
Het model van situationeel opvoeden
door Sander Hefting 13 mrt., 2022
“Wat is jouw opvoedstijl?”, is soms een wat absurde vraag. Het gesprek moet ook gaan over de ontwikkeling van het kind en de veranderende rol van de ouders daarin. Situationeel opvoeden dus.
tegeltjeswijsheden over liegen
door Sander Hefting 17 nov., 2021
Er bestaan veel tegeltjeswijsheden over waarheid en leugens. Eerlijkheid is een algemeen gevierde deugd. Hoe zit dat in de opvoeding?
diversiteit kinderen
09 sep., 2021
Gaat kennis van opvoeden helpen om het ouders makkelijker te maken?
Share by: